Kuchnia

ZUPKI

Pikantna zupa z ajvarem


Składniki:

1 średnia cukinia
2 czerwone papryki
5 dojrzałych pomidorów
0.5 szklanki zielonego groszku
1 szklanka kukurydzy
1 średnia cebula
5 łyżek ajvaru pikantnego KonexFoods
2-3 ząbki czosnku
2 litry wody
3 łyżki oliwy z oliwek
bazylia lub natka pietruszki do posypania
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oregano
0.5 łyżeczki rozmarynu
0.5 łyżeczki tymianku
0.5 łyżeczki chilli




Sposób przygotowania:

Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pokrojony w plasterki czosnek i smażyć 1-2 minuty często mieszając. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cukinię, chwilę podsmażać, zalać wodą i zagotować. Do garnka wrzucić sparzone, obrane i pokrojone pomidory. Po 15 minutach gotowania dodać zielony groszek, kukurydzę, pokrojoną paprykę i ajvar. Gotować jeszcze ok. 5 minut, a na koniec dodać roztarte w dłoniach zioła. Podawać posypane bazylią lub natką pietruszki z grzankami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation