Kuchnia

Torty

Tort Opera (Opera cake)

Składniki na biszkopt migdałowy:
· 75 g cukru
· 3 jajka (osobno białka i żółtka)
· 2 ½ łyżki mąki orkiszowej typ 700
· 75 g zmielonych migdałów
· 3 białka, dodatkowo
· szczypta soli
· 15 g stopionego i schłodzonego masła

Piekarnik rozgrzać do 220ºC. Trzy formy o średnicy 20 – 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zważyć miskę, w której robiony będzie migdałowy biszkopt. 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać kolejno żółtka, całość dokładnie miksując. Dodać zmielone migdały, stopione masło i mąkę. Masę delikatnie wymieszać. Na końcu ubić dodatkowe 3 białka z szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto podzielić na trzy równe części i wylać na trzy okrągłe formy, równo rozsmarować. Piec 6 - 7 minut. Wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia na papierze.

Składniki na masę czekoladową:
· 130 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
· 130 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
· 100 ml mleka
· 130 ml śmietany kremówki
· 100 g miękkiego masła

Do miski wsypać posiekaną czekoladę. Podgrzać mleko i kremówkę prawie do wrzenia. Zalać czekoladę, dodać masło i wymieszać na gładką masę. Połowę masy czekoladowej (minus 3 łyżki) odstawić do stężenia do lodówki, drugą część masy (plus 3 łyżki masy) pozostawić w ciepłym miejscu. Masa ta dość długo tężeje, należy uzbroić się w cierpliwość.

Składniki na syrop kawowy:
· 1 ½ łyżki cukru pudru (lub zwykłego)
· 1 ½ łyżki kawy rozpuszczalnej

Cukier rozmieszać w rondelku z 90 ml wody. Zagotować i wsypać kawę, wymieszać do rozpuszczenia.

Składniki na krem maślany:
· 70 g cukru
· 1 białko
· 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
· 120 g miękkiego masła

Cukier w garnku zalać 3 łyżeczkami gorącej wody. Lekko potrząsając garnkiem rozpuścić (na ile się da) cukier. Wstawić syrop na mały ogień i gotować, nie mieszając. Syrop powinien być na tyle gęsty, aby jego kropelka dała się ugnieść w palcach w miękką kulkę (około 130ºC) (nie dopuścić do karmelizacji!). Białko ubić na miękką pianę. Wciąż ubijając dodawać bardzo wolno gorący syrop, ubijać tak długo, aż piana będzie zimna.

Kawę rozpuścić w łyżeczce wrzącej wody, ostudzić i zmiksować z miękkim masłem. Delikatnie połączyć masę maślano - kawową z pianą.

Dodatkowo:
· 4 łyżki uprażonych płatków migdałowych

Jeden blat biszkoptowy nasączyć lekko syropem kawowym i wyłożyć na niego połową kremu maślano - kawowego. Nakryć drugim blatem, nasączyć syropem i posmarować częściom masy czekoladowej z lodówki. Położyć trzeci blat, nasączyć go resztką syropu i posmarować resztką kremu maślano - kawowego. Tort schłodzić w lodówce, aby masy stwardniały (ok. 30 minut).

Tort wyjąć z lodówki, posmarować wierzch i boki resztą masy czekoladowej. Boki ciasta ozdobić uprażonymi płatkami migdałowymi. Ponownie schłodzić w lodówce.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation