Kuchnia

kuchnia

Nalewka z suszonych śliwek
Do przygotowania nalewki z suszonych śliwek potrzeba:

1/4 kg suszonych śliwek
1/4 l spirytusu
1/4 litra wody
1 l wódki

Suszone śliwki najpierw trzeba dokładnie umyć. Potem pokroić je trzeba w plasterki i wrzucić do słoja.

Tak przygotowane śliwki suszone zalewamy wodą, wódka i spirytusem (w takiej dokładnie kolejności) i odstawiamy na około 5 tygodni. Co kilka dni, jak się nam przypomni, mieszamy słojem.

Po tym czasie nastaw zlewamy i dokładnie filtrujemy. Wlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.

Czytaj też: Jak skutecznie filtrować nalewki

Nalewka jest prosta w wykonaniu. W smaku jest wytrawna, ale dużo zależy od rodzaju użytych śliwek. Inny będzie smak śliwki kalifornijskiej, inny wędzonej, jeszcze inny suszonej samodzielnie. Jakby jednak nie patrzeć taką nalewkę należy przechowywać co najmniej kilka miesięcy.

Im dłużej postoi tym będzie lepsza.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation