Kuchnia

pizza, tortilla, tarta

Tarta z łososiem i cukinią
Składniki na formę o średnicy 28 cm

Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
75 g masła
1 jajko
2 czubate łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli

Składniki nadzienia:
1 cebula
1 łyżka oliwy
300 g świeżego filetu z łososia
320 g cukinii
50 g mozzarelli
50 g sera gouda
2 duże jajka
150 g śmietany 30%
3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
sól, pieprz do smaku

Kruche ciasto - do miski wsypujemy mąkę, robimy dołek w środku dodajemy żółtko i masło. Palcami rozcieramy masło, śmietanę i żółtko w mące, następnie zagniatamy jednolite ciasto, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Ciasto nie powinno być lepkie, ale miękkie. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wałkujemy na okrągły placek i wykładamy nim formę o średnicy 28 cm, nie zapominając o brzegach. Przykrywamy papierem do pieczenia, a na to wysypujemy suchą fasolę lub kulki-obciążniki do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni - tartę pieczemy 10 minut, a potem 5 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy farsz. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, odciskamy z nadmiaru wody.

Łososia kroimy w niedużą kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy cukinię i smażymy 5 minut,by odparować płyn. Dodajemy sól, pieprz, mieszamy. Do wystudzonej cukinii dodajemy kawałki łososia, starte na dużych oczkach tarki sery, mieszamy. Wykładamy na upieczony kruchy spód.
W kubku roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy 150 g śmietany, posiekany szczypiorek,skórkę z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wlewamy na nadzienie tarty, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na około 25 minut - w temperaturze 190 stopni - masa powinna ściąć się i przyrumienić z wierzchu.

Podajemy posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation