Kuchnia

pizza, tortilla, tarta

Tarta ze szpinakiem i ricottą na cieście francuskim!
Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
450 g świeżego szpinaku
250 g sera ricotta
250 g startego parmezanu
2 jajka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Formę do tarty, tortownicę lub patelnie wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy ciastem francuskim, odcinamy wystające krawędzie, a spód dziurkujemy widelcem.
Szpinak myjemy, odrywamy łodyżki i rwiemy liście na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy szpinak i dusimy do momentu odparowania wody ok 6 – 7 minut.
W większej misce mieszamy ricottę z jajkami, a następnie dodajmy parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy szpinak i mieszamy.
Nadzienie wylewamy na ciasto i wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika na 30 – 35 minut.
Po wyjęciu tarty z piekarnika, odczekaj 10 – 15 minut przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation