Kuchnia

kuchnia

SKARBIEC KULINARNY: Błyskawiczne I Proste Ciasto Drożdżowe Z Owocami

Ilość: forma o wym. 23/28 cm;
radzę, aby piec na zwykłych blaszkach, a nie tych z piekarnika, ponieważ są niskie; ja w takiej piekłam, dlatego moje ciasto lekko chciało wyjść z blaszki; w wyższych blaszkach ciasto drożdżowe pnie się ku górze, a nie na boki



Składniki:

1 kostka pokruszonych świeżych drożdży (100 g)
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy (na 1 kg mąki)
3/4 szkl. oleju
1 szkl. zimnego mleka
4 jajka roztrzepane
4-5 szkl. mąki pszennej (w zależności od puszystości i gęstości, jaką chcemy uzyskać)




Składniki Dodatkowe:

700 g świeżych owoców (ja miałam 50/50: jabłka i śliwki)
"Kruszonka" z całej porcji
cukier puder (opcjonalnie)




Przygotowanie:

Wszystkie składniki układać wg wyżej podanej kolejności w składnikach (mąki wsypać tylko 3-4 szkl.).
Odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce i przykryć bawełnianym ręcznikiem.
Po tym czasie wymieszać wszystkie składniki na jednolitą konsystencję.
Dodać pozostałość mąki (1-2 szkl.) i wmieszać w pozostałą masę, aby ponownie utworzyła się jednolita konsystencja (ciasto może kleić się do rąk, ale nie ma potrzeby dodawać dodatkowo mąki).
Wylać i w miarę możliwości równomiernie rozłożyć ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia formie lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Pokroić owoce w większe części lub w ćwiartki i ułożyć na cieście lekko dociskając je w dół.
Wysypać kruszonkę na powierzchnię całego ciasta.
Rozgrzać piekarnik do 180* C.
Piec 35-45 min., po czasie sprawdzając patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest wilgotne.
Po upływie 5 min. od czasu zakończonego pieczenia wyciągnąć ciasto z piekarnika i ostudzić.
Kroić najlepiej po upływie 30 min.
Posypać cukrem pudrem (ja tego nie robiłam, ponieważ ciasto wydawało mi się wystarczająco słodkie).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation