Kuchnia

słodkości

Sernik waniliowy | Domi w kuchni
Spód:
100g herbatników maślanych
60g masła

Masa serowa (wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową):
1 kg twarogu półtłustego
5 średniej wielkości jaj
ok. 100 ml śmietanki słodkiej 30%
ok. 100 g cukru pudru
1 laska wanilii
40g masła
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej




Herbatniki zmiksować na proszek, w garnku rozpuścić masło, wlać do zmiksowanych ciastek i dobrze wymieszać. Tortownicę o śr. 22 cm. wyłożyć papierem do pieczenia na dnie, wysypać mieszankę ciasteczkowo-maślaną, dobrze ugnieść, tworząc spód, wstawić do lodówki.

Nastawić piekarnik na 160°C (jeśli mocno grzeje to na 155°C) góra/dół. Twaróg przecisnąć trzykrotnie przez praskę, dodać do niego jajka, śmietankę, cukier, obie mąki, ziarenka wydrążone wanilii i ciepłe, rozpuszczone masło, wszystko zmiksować na średnich obrotach aż do powstania jednolitej masy (nie ubijać i nie napowietrzać sernika!) – miksujemy tylko do połączenia składników.

Wyjąć tortownicę z lodówki, wlać powoli masę serową, wierzch dokładnie wyrównać i wstawić do piekarnika – piec 1,5 godziny. Po upieczeniu zostawić sernik w uchylonym piekarniku w tortownicy, by wystygł.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation