Kuchnia

Słodkości

Jaglany crème brûlée

Czas przygotowania: do 30 minut

Składniki na 4 - 6 kokilek:

1/3 szklanki kaszy jaglanej

2 1/2 szklanki mleka roślinnego
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/4 szklanki cukru trzcinowego
ziarna wyskrobane z 1 laski wanilii
1/4 łyżeczki soli morskiej
oraz do zrobienia skorupki: cukier i palnik gazowy
Przygotowanie:

W czaj­ni­ku za­go­to­wać wrzą­tek. Kaszę ja­gla­ną wło­żyć na sitko na­stęp­nie po­wo­li i do­kład­nie prze­lać wrząt­kiem. Czyn­ność po­wtó­rzyć, a opłu­ka­ną kasze ja­gla­ną wło­żyć do ma­łe­go ron­del­ka.
Z mleka odlać pół szklan­ki i od­sta­wić je na bok. Do ron­del­ka dodać wszyst­kie po­zo­sta­łe skład­ni­ki, przy­kryć i go­to­wać na nie­wiel­kim ogniu przez około 15 – 18 minut.
Kiedy kasza bę­dzie bar­dzo mięk­ka zdjąć gar­nek z ognia i zblen­do­wać na bar­dzo gład­ką masę przy po­mo­cy ręcz­ne­go blen­de­ra, w trak­cie blen­do­wa­nia po­wo­li do­le­wać od­sta­wio­ne wcze­śniej mleko do mo­men­tu, aż krem na­bie­rze od­po­wied­niej kon­sy­sten­cji.
Tak przy­go­to­wa­ny krem prze­lać do przy­go­to­wa­nych ko­ki­lek i od­sta­wić do prze­stu­dze­nia na 30 minut na blat, a po tym cza­sie prze­ło­żyć go do lo­dów­ki na ko­lej­ne 30 – 45 minut.
Schło­dzo­ny crème brûlée ob­sy­pać cu­krem i przy po­mo­cy spe­cjal­ne­go pal­ni­ka opa­lić cu­kier na chru­pią­cą, kar­me­lo­wą sko­rup­kę. Jeść ze świe­ży­mi owo­ca­mi lub bez do­dat­ków.

Po­ra­dy:

Żeby crème brûlée udał się jak na­le­ży masa musi być dość rzad­ka i ide­al­nie zblen­do­wa­na. Dla­te­go tak ważne jest stop­nio­we do­le­wa­nie mleka do już ugo­to­wa­nej kaszy i cią­głe blen­do­wa­nie. W masie nie może być żad­nych gru­dek, a gę­stość musi być po­dob­na do jo­gur­tu.
Olej ko­ko­so­wy można za­mie­nić na inny de­li­kat­ny olej, na przy­kład ry­żo­wy albo z pe­stek wi­no­gron, ale wtedy bę­dzie odro­bi­nę mniej smacz­nie.
Jeśli nie macie pal­ni­ka do opa­la­nia crème brûlée mo­że­cie chwi­lę za­pie­kać deser pod górną grzał­ką pie­kar­ni­ka, jed­nak nie przy­no­si to nawet w po­ło­wie tak spek­ta­ku­lar­ne­go efek­tu, jaki daje uży­cie pal­ni­ka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation