Kuchnia

Słodkości

CIASTO BEZOWA ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

5 białek, duże
1 szklanka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

5 jajek, dużych
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ CZEKOLADOWĄ:

500 ml śmietanki kremówki 30%
250 g gorzkiej czekolady
3 łyżki cukru pudru
ok. 150 g śliwek suszonych
3-5 łyżek alkoholu (opcjonalnie)
SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

400 ml śmietanki kremówki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny *
1/4 szklanki wody
DODATKOWO:

1 mały słoiczek powideł śliwkowych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę ziemniaczaną. Wykładamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i zmniejszamy od razu do 120 C i pieczemy przez 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy ciasto będzie w lodówce bezę wkładamy do piekarnika i zamykamy (nie będzie chłonęła wilgoci i będzie krucha).
Składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki lub szpatułki dodajemy w kilku porcjach suche składniki i delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia, następnie przekrawamy na dwie części. Dolną część smarujemy powidłami śliwkowymi.
Śliwki dzień wcześniej można pokroić i dodać alkohol. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz w kilku porcjach czekoladę i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec dodajemy śliwki (jeśli były w alkoholu wcześniej odsączamy) i mieszamy łyżką. Wykładamy na warstwę ciasta z powidłami i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do napęcznienia. Przez chwilę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Jeśli używasz śmietan-fix postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na biszkopt i wyrównujemy. Wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki lub całą noc. Przed podaniem nakładamy na wierzch ciasta bezę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation