Biżuteria

Pasztety, pieczenie

Wegetariański pasztet z cukinii

Składniki

2 średnie cukinie
2 średnie marchewki
1 duża cebula
1 duża papryka (ja wykorzystałam tym razem paprykę konserwową)
300g sera gouda
1,5 szkl. bułki tartej
2 łyżki masła/margaryny roztopionej
4 jaja
garść szczypioru
garść natki pietruszki
sól, pieprz
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy
Sposób przygotowania
1.
Cukinie myjemy, obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Marchew myjemy, obieramy ze skórki. Cukinie, marchewki, cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę drobno kroimy. Warzywa rzucamy na durszlak i delikatnie solimy, by puściły soki. Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie warzywa odciskamy i wrzucamy do miski. Dodajemy posiekane szczypior i natkę pietruszki, roztopione masło/margarynę oraz ser żółty starty na tarce o grubych oczkach.
2.
Białka i żółtka jaj ubijamy osobno. Dodajemy do masy warzywno-serowej. Na koniec wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Masa może sprawiać wrażenie zbyt suchej, jednak w trakcie pieczenia roztopiony ser żółty nada odpowiedniej konsystencji pasztetowi.
3.
Keksówkę o wym. 30/10cm natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Napełniamy pasztetem. Pieczemy ok. 70-80 min. w temp. 180st. do momentu zarumienienia skórki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation