Kuchnia

Ciasta i ciasteczka

Jabłecznik serowy.

3 szklanki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
200 g serka homogenizowanego, waniliowe danio
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
6 jabłek (kortland)

Foremka 25x36 cm

1. Zagnieść ciasto Mąkę przesiać do miski i wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodać serek, przemieszać całość widelcem, a na koniec dołożyć pokrojone w kostkę, miękkie masło. Całość dobrze wyrobić - ciasto bardzo łatwo się zagniata, nie lepi się ani do rąk, ani do miski.

2. Nagrzać piekarnik i przygotować jabłka Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć środek (np. łyżeczką)..

3. Uformować jabłecznik Ciasto podzielić na dwie części. I teraz mój sposób na wykładanie ciasta: papier do pieczenia wcisnąć w blaszkę, by odznaczyły się krawędzie. Następnie papier przełożyć na stolnicę, wyłożyć na niego jedną część ciasta i rozwałkować w granicach zaryzowanych krawędzi blaszki. Razem z ciastem, wyłożyć dno formy papierem. Poukładać jabłka do góry zaokrągloną częśćią, a na nie wyłożyć drugą część ciasta - postępując dokładnie tak samo jak z pierwszym kawałkiem: rozwałkować na papierze, rozłożyć na jabłkach papierem do góry i oderwać papier.

4. Piec 45-50 minut. U mnie po ok. 35 minutach było już ładnie zarumienione z wierzchu, więc przykryłam je papierem do pieczenia, na którym wałkowałam ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation