Kuchnia

Odchudzanie bez kitów

Cukinia faszerowana na ciepło – Odchudzanie bez kitów
Składniki
1 cukinia średniej wielkości
1 średnia cebula
1 jajko
ok. 75 ml mleka
łyżka stołowa oliwy z oliwek
płaska łyżka stołowa mąki razowej
szczypta bazylii suszonej, pieprzu i soli
starty parmezan lub mozarella (2 łyżki stołowe)
Sposób przygotowania
Cukinię przekrajamy po długości na pół. Gotujemy kilka minut (3-4) w osolonej wodzie. Miękką cukinię wydrążamy w środku, pozostawiając ok. 0,5 cm brzegu.
Wydrążony środek kroimy w drobną kostkę.
Kroimy drobno cebulę i podsmażamy na patelni.
Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę cukinii i smażymy razem około minutę.
Dodajemy kolejno: mąkę, mleko, bazylię i odrobinę pieprzu. Kiedy wszystkie składniki się zagotują, pozostawiamy na ogniu jeszcze minutę.
Roztrzepujemy jajko i powoli dodajemy wraz z serem do naszego gotującego się farszu. Pozostawiamy na ogniu aż do ścięcia się jajka.
Tak przygotowanym farszem napełniamy wydrążone połówki cukinii i zapiekamy 25 do 35 minut w 180 stopniach.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation