Architektura

sledziki i inne rybki

Pstrąg w migdałach

2 pstrągi tęczowe
sok z ½ cytryny
2 łyżki otrąb żytnich
4 łyżki oliwy z oliwek
50 g migdałów w płatkach
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Piekarnik nagrzać do temperatury 180° C z funkcją grzania góra-dół. Naczynie żaroodporne posmarować łyżką oliwy. Ryby oczyścić i osuszyć. Każdą skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć od wewnątrz i zewnątrz. Obtoczyć je w otrębach. Umieścić w przygotowanym naczyniu, wkładając do wnętrza każdej po 1 wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną drobno pietruszkę.
Ryby posypać z góry płatkami migdałów i skropić pozostała oliwą. naczynie z góry przykryć folią aluminiową. Pstrągi piec 15 minut po czym zdjąć folię i piec kolejne 15 minut, aż migdały nabiorą złotego koloru. Najlepiej smakuje z ryżem lub gotowanymi ziemniakami, podajemy je z kawałkami cytryn i obficie posypane natka pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation