Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

ORZECHOWIEC

SKŁADNIKI NA ORZECHOWY BISZKOPT:

6 białek
2 jajka
1 szklanka cukru
250 g orzechów włoskich
1/3 szklanki mąki tortowej*
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KAWOWĄ:

450 g jogurtu naturalnego
300 ml śmietanki kremówki 30%
1/2 szklanki mocnej kawy, ostudzonej
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1/2 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, płaskiej

DODATKOWO:

1 paczka okrągłych biszkoptów

* szklanka o pojemności 250 ml

*mąkę tortową możesz w wersji bezglutenowej zastąpić mąką migdałową lub ziemniaczaną

Orzechy włoskie mielimy i mieszamy razem z mąką oraz proszkiem. Białka (razem 8) miksujemy z solą na sztywną pianę. Pod koniec powoli dodajemy cukier i jeszcze chwilę miksujemy, aż piana będzie gęsta. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki dodajemy w kilku porcjach suche składniki. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana jak najmniej opadła. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C. Pieczemy przez ok. 40 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, gdy tylko się rozpuści dodajemy płaską łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i mieszamy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Jogurt o temp. pokojowej miksujemy razem z przesianym cukrem pudrem. Cały czas miksując na niewielkich obrotach wlewamy mocną kawę oraz ostudzoną żelatynę. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy jogurtowo-kawowej. Wkładamy na chwilę do lodówki, cały czas obserwując, aby masa całkowicie nie zastygła. Tężejącą masę wykładamy na jeden blat biszkoptowy. Przykrywamy drugim i wykładamy pozostałą część masy. Na wierzchu układamy biszkopty w rzędach jeden obok drugiego. Wkładamy do lodówki na minimum kilka godzin lub całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation