Kuchnia

na chleb

SMALEC Z FASOLI (WEGAŃSKI)

ok 1,5 szklanki fasoli Jaś
2 cebule
jabłko
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
2-3 goździki
majeranek
ok pół szklanki zimnej wody
łyżka sosu sojowego
łyżka oleju
sól, pieprz

Przygotowanie
Na wieczór przed planowanym przygotowaniem pasty, fasolę zalewamy zimną wodą. Na drugi dzień zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości około 1,5 h.
Cebulę kroimy w kostkę, jabłko ścieramy na tarce. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, jabłko, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i goździki. Dusimy na małym ogniu do zezłocenia się jabłka i cebuli. Przyprawy usuwamy.
Do odcedzonej i wystudzonej fasoli dodajemy sos sojowy i wodę i miksujemy blenderem. Jeśli masa będzie zbyt sucha, dolewamy jeszcze wody. Następnie dodajemy jabłko z cebulą, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation