Kuchnia

Ciasto

Marlenka

Przepis na blaszkę 25x25cm

SKŁADNIKI

spody miodowe

-125g masła lub margaryny
-2,5-3 szklanki mąki pszennej + do podsypania
-4 łyżki miodu
-3/4 szklanki cukru pudru
-3/4 łyżki sody oczyszczonej
-1 łyżka octu
-2 jajka

masa

-2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-3 szklanki mleka
-400g masy kajmakowej
-250g margaryny lub masła

dodatkowo


-garść orzechów włoskich do dekoracji


Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania budyniu na masę.
Gdy będzie stygł przygotujemy spody.

2 szklanki mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy
2 budynie rozrabiamy w 1 szklance mleka i wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia.
Budyń studzimy. Margarynę lub masło oraz masę kajmakową trzymamy w temperaturze pokojowej


spody

Go garnka dajemy margarynę lub masło i rozpuszczamy, dodajemy cukier puder oraz miód.
Mieszamy.

Następnie w osobnej miseczce mieszamy ocet z sodą i dodajemy do masy, mieszamy -masa ściemnieje.
Ściągamy masę z ognia i studzimy około 10 minut.

Następnie do masy dodajemy 2 jajka i przesianą mąkę.
Wszystko mieszamy a gdy zgęstnieje wyciągamy na blat i zagniatamy ciasto.
Jak się klei trzeba podsypać mąką.
Ciasto ma być elastyczne i błyszczące.

Dzielimy je na 6 równych części, każdą wałkujemy cienko na podsypany blacie i nawijamy na wałek i przenosimy do blaszki wyłożonej papierem.
można też wałkować na papierze, ale mi lepiej robiło się na blacie i potem ubytki doklejałam ręcznie-i wszystko pięknie wyszło :-)
Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 170 stopni.


Spody studzimy, a gdy mamy jakieś okrawki upieczonego ciasta należy je zachować do posypania całego ciasta. po upieczeniu spodów przechodzimy do przygotowania masy.

masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch Dodajemy masę kajmakową (tem. pokojowa) i dalej ucieramy.

Na koniec dodajemy po łyżce zimny budyń i miksujemy. Następnie każdy spód przekładamy cienko masą.
Ostatnia warstwa to ma być masa.

Orzechy wraz z kawałkami ciasta mielimy w malakserze.
Posypujemy ciasto i gotowe :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation