Podróże i miejsca

Ahoj przygodo!

Przepis na włoski deser - tiramisu
Kuchnia Lidla

Co kupić
9 żółtek
240 g cukru kryształu
750 g serka mascarpone
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
kakao do dekoracji
1/2 szklanki wody

Poncz kawowy
250 ml espresso
60 ml amaretto
90 g cukru

Wersja z malinami
3 żółtka
80 g cukru
50 g wody
250 g serka mascarpone
100 g ubitej śmietanki 30%
80 g przetartych malin
niewielka ilość podłużnych biszkoptów Savoiardi

Poncz malinowy
pestki pozostałe po przetarciu malin
150 ml wody
100 g cukru

Jak zrobić
poziom: średni porcji: 4 czas: 3h 30min

Krem
Do garnka wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy cukier, zagotowujemy, aż powstanie syrop (po zagotowaniu gotujemy jeszcze syrop przez 1-1,5 minuty). Żółtka ubijamy w mikserze, stopniowo dolewamy syrop powstały z wody i cukru. Żółtka ubijamy na bardzo puszystą masę. Do ubitych żółtek dodajemy serek mascarpone. Mieszamy.

Poncz kawowy
Do garnka wlewamy kawę espresso. Dodajemy cukier. Wszystko razem zagotowujemy, aż powstanie intensywnie kawowy syrop. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy amaretto. Mieszamy.
Na dnie naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia (o wymiarach mniej więcej 30 na 20 cm) układamy jedną warstwę podłużnych biszkoptów nasączonych ponczem kawowym. Na biszkoptach układamy warstwę kremu, na kremie kładziemy kolejną warstwę biszkoptów nasączonych ponczem kawowym, na biszkopty ponownie kładziemy warstwę kremu. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Po wyjęciu z lodówki tiramisu dekorujemy kakao.
Proponujemy również Wam wersjię z malinami:

Krem
Żółtka ubijamy z syropem cukrowym (do garnka z wodą dodajemy cukier i gotujemy do uzyskania konsystencji syropu). Ubite żółtka łączymy z wymieszanym serkiem mascarpone, ubitą śmietanką i przetartymi malinami.
Poncz malinowy
Z pestek malin, które zostały po przetarciu, gotujemy poncz malinowy (do pestek dodajemy 150 ml wody i 100 g cukru). Przecedzamy przez sito i odstawiamy do wystygnięcia. W pucharkach lub małym naczyniu układamy na przemian nasączone ponczem biszkopty z kremem malinowym. Krem malinowy jest bardzo delikatny, dlatego lepiej zrobić deser w szklanych naczyniach. Dekorujemy malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation