Kuchnia

słodycze

Trufle kokosowe

Składniki:

50 g białej czekolady
50 ml śmietanki 30%
1 łyżka likieru kokosowego
1 łyżka cukru pudru
8-10 łyżek mleka w proszku
100 g wiórków kokosowych
50 g czekolady deserowej do dekoracji + łyżka masła

Śmietankę podgrzać w rondelku wraz z cukrem, dodać białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać likier kokosowy, mleko w proszku, wymieszać. Następnie dosypywać wiórki kokosowe cały czas mieszając aż do uzyskania bardzo gęstej masy.

Masę kokosową wyłożyć na papier do pieczenia lub folię aluminiową i uformować prostokątny blok o wysokości mniej więcej 1,5-2 cm (można też formować tradycyjne kulki). Wstawić do lodówki na około godzinę do zastygnięcia (ja umieściłam go na 30 minut w zamrażalniku).

Wystudzony, twardy blok pokroić na niewielkie prostokąty. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę deserową wraz z masłem. Zanurzać w niej boki prostokątów i odkładać na papier do pieczenia. Wstawić do lodówki na 10 minut, żeby czekolada zastygła.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation