Kuchnia

Przepiśnik

jadłonomia · roślinne przepisy
Pralinki jak śliwka w czekoladzie

Składniki:
•1/2 szklanki orzechów laskowych
•1/2 szklanki migdałów
•1/2 szklanki daktyli
•1/2 szklanki śliwek
•łyżeczka kakao + łyżka kakao do posypania
•łyżka wody

Przygotowanie:
1.Orzechy, migdały i kakao zmielić w blenderze na drobną mąkę.
2.Dodać daktyle, śliwki oraz łyżkę wody i wszystko zmiksować w blenderze na kleistą masę - jeśli macie blender o niskiej mocy, to śliwki i daktyle najpierw pokrójcie na małe kawałki. Z gotowej masy lepić malutkie kulki, dobre na jeden kęs. Wszystkie obsypać kakao i zjeść do niedzielnej kawy, resztę zamknąć w szczelnym słoju i trzymać do dwóch tygodni w lodówce - ale wątpię, żeby tyle wytrzymały.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation