Kuchnia

Przepiśnik

B Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczy
PRZEPIS

Składniki na około 25 – 30 szt. ciasteczek:

115 g miękkiego masła
50 g cukru wymieszanego z ziarenkami wydrążonymi z całej laski waniliowej
1 jajko, roztrzepane
1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
200 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
skórka pomarańczowa Kotanyi
szczypta cukru gruboziarnistego


Przygotowanie:

Masło ubić z cukrem do puszystości. Wbić jajko i ekstrakt z wanilii, dalej ubijajać.
Dodać mąkę, proszek, sodę oraz skrobię i wyrabiać aż ciasto przestanie się kleić.
Blat wysypać mąką. Ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka, delikatnie przenosić je na wyłożoną papierem blachę (są bardzo delikatne i miękkie, najlepiej podważać je nożem).
Jajko roztrzepać z mlekiem. Posmarować ciastka, posypać skórką z pomarańczy i cukrem.
Piec około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation