Kuchnia

wypieki

Pręgowane ciasto z truskawkami

Składniki :



ciasto
5 jajek
120 g drobnego cukru
120 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
30 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oleju
krem
500 g mascarpone
2 torebki cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
1 pomarańcza
200 g śmietany kremówki
2 łyżki żelatyny
wykończenie
200 g śmietany kremówki
200 g truskawek
kisiel najlepiej truskawkowy
Opis wykonania:


Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy partiami do masy jajecznej, pod koniec olej. Ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem (najczęściej dodawana do piekarników) i pieczemy około 10 minut w 180 C.
Upieczone ciasto przekładamy obracając na wilgotną ścierkę. Delikatnie zdejmujemy papier. Ciasto dzielimy na 4 równe części.
Ser ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy trochę soku z pomarańczy i nieco startej skórki pomarańczowej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku, gdy lekko przestygnie miksujemy z serkiem. Śmietanę ubijamy i łączymy z serkiem.
Paski ciasta smarujemy kremem, rolujemy pierwszy kawałek łącząc po kolei kolejne paski ciasta z kremem, ostrożnie wkładamy do tortownicy lub ściskamy obręczą do ciast. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ubijamy śmietanę, ciasto wyciągamy z tortownicy i smarujemy równomiernie bitą śmietaną. Wierzch dekorujemy pokrojonymi w plasterki truskawkami.
Kisiel ugotować w wodzie tak by był lekko lejący, gdy lekko przestygnie posmarować truskawki. Ewentualnie boki pokryć prażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation