Święta i uroczystości

boże narodzenie

Śledzie po prowansalsku

Składniki
- filety śledziowe typu matjas: 5 sztuk
- ogórek kiszony (średniej wielkości): 4 sztuki
- czosnek: 5 ząbków
- zioła prowansalskie: 2 łyżeczki
- olej roślinny: 2 szklanki
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 20 min.
Sposób przygotowania

1

Jeśli używamy filetów śledziowych z tzw. "beczki" należy je wcześniej wymoczyć w wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli. Gdy jednak zakupiliśmy śledzie typu matjas w oleju nie jest to konieczne, jednak radzę spróbować czy nie są za słone.

2

Ogórki kroimy w kostkę, czosnek w plasterki a filety na mniejsze kawałki.

3

W szklanym naczyniu układamy warstwowo śledzie,ogórki, czosnek, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich i kolejno czynność powtarzamy

4

Na koniec tak poukładane w naczyniu śledzie zalewamy olejem. Po pewnym czasie możemy sprawdzić czy nie należy oleju dolać, gdyż śledzie muszą być nim przykryte. Wstawiamy w chłodne miejsce na ok. 2 dni aby wszystkie smaki się połączyły
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation