Kuchnia

słodkości

Kruche maślane ciasteczka z czekoladą.
Składniki na około 22 ciastka:

200g miękkiego niesolonego masła
120g drobnego cukru do wypieków
80g ciemnego cukru muscovado
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
420g mąki pszennej
1/4 łyżeczki kawy instant
około 150g drobno posiekanej czekolady (u mnie mleczna, ale może być gorzka, jeśli wolicie)


Wykonanie:

Masło utrzyj z oboma cukrami do puszystości. Dodaj jajko oraz ekstrakt waniliowy i zmiksuj do połączenia. Wsyp mąkę oraz kawę i zmiksuj raz jeszcze. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę i wmieszaj ostrożnie do masy.

Z ciasta formuj kulki wielkości dużego orzecha włoskiego (około 2 łyżek ciasta na każdą) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Każdą spłaszcz lekko.

Piecz w temperaturze 200ºC przez około 12 – 15 minut, aż brzegi zaczną się rumienić, ale środek będzie jeszcze lekko miękki. Upieczone przełóż delikatnie na kratkę i wystudź przed podaniem.

Przechowuj do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation