Kuchnia

przepiy

Biszkopt – łatwy, pewny, sprawdzony – mój ulubiony. | Ósmy kolor tęczy - Blog kulinarny

Składniki:

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej – minus 3 łyżki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki octu (winnego lub spirytusowego)

Przygotowanie:

białka oddzielić od żółtek pilnując, by nie zanieczyścić białek żółtkiem. Do białek nie powinna dostać się też woda (miska i jajka powinny być suche), ponieważ utrudni to ubijanie.
Białka ubić na sztywną pianę mikserem przez około 5 minut. W połowie czasu ubijania dodać cukier w dwóch partiach.
Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić łopatką lub łyżką energicznie mieszając przez chwilę. Żółtka po chwili zaczną przypominać jasno kremową pianę.
Ubite żółtka przełożyć do piany z białek i łopatką połączyć ze sobą.
Do masy jajecznej dodać w dwóch partiach przesiane mąki i bardzo ostrożnie wymieszać łopatką. Tylko do połączenia składników, by nie zniszczyć struktury białek.
Dno tortownicy o średnicy ok 22-23cm wyłożyć pergaminem. Boki pozostawić suche. Ciasto przełożyć do formy i wyrównać łopatką.
Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 25-30 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika. Odstawić na 5 minut, a następnie delikatnie wyjąć z tortownicy, przełożyć na kratkę dnem do góry, zdjąć pergamin i ostudzić.
Po dokładnym ostudzeniu przełożyć kremem i udekorować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation