Kuchnia

przepiy

Sernik kokosowo ananasowy

Spód:

* 200 g wiórków kokosowych
* 7 łyżek stopionego masła
* ok 8 - 10 plastrów ananasa


Masa serowa:

* 800 g twarogu
* 150 g gęstej śmietany 18%
* 200 g cukru
* 4 jajka
* skórka otarta z 1 cytryny
* 1 budyń waniliowy


Wierzch:

* 500 ml kremówki (36%)
* 2 pełne łyżki cukru pudru
* 1 zagęstnik do bitej śmietany
* 2 łyżki wiórków kokosowych



Kokos łączymy z masłem i taką mieszanką wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. Tortownicę wstawiamy do lodówki na około 15 minut, po czym spód wykładamy odsączonymi z zalewy plastrami ananasa.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie i miksujemy ok 2 minut. Kiedy masa jest gładka wylewamy ją na kokosowo ananasowy spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15 minut, a następnie temperaturę zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy kolejne 75 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a sernik pozostawiamy w nim jeszcze na godzinę (nie otwierajcie piekarnika, aby nie uciekło ciepło).

Wyjęty z piekarnika sernik odstawiamy do wystygnięcia a następnie na 12 godzin wstawiamy go do lodówki.

Nie przejmujcie się, jeśli po wyjęciu z piekarnika wyda sie Wam, że sernik jest jeszcze rzadki. Podczas nocy spędzonej w lodówce nabierze właściwej konsystencji.

Dopiero po wyjęciu z lodówki sernik obkrawamy i zdejmujemy tortownicę. Na serniku umieszczamy śmietanę ubitą z cukrem (cukier dodajemy pod koniec ubijania) i posypujemy ją podpieczonymi wiórkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation