Kuchnia

ŚWIĘTA

Kutia wigilijna TRADYCYJNA, Z RYŻEM I PĘCZAKIEM - 3 PRZEPISY

Tradycyjny przepis na kutię wigilijną
Składniki:
- 1 szklanka ziaren pszenicy
- 1 szklanka maku
- 4 łyżki miodu
- 5 dag rodzynek
- 5 dag migdałów
- 5 dag fig
- 5 dag suszonych śliwek
- aromat migdałowy

Sposób przygotowania:

Kutię zacznij przygotowywać na dzień przed wigilią.

Oczyść pszenicę, zalej ją wrząca wodą i odstaw na noc. Następnego dnia odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości przez ok. 3 godziny.

Opłucz mak, sparz, odcedź i zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia. Wymieszaj go z odcedzoną pszenicą, rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz aromatem migdałowym. Dodaj posiekane orzechy, rodzynki, figi i śliwki, migdały. Wszystko razem wymieszaj. Kutia wigilijna powinna potem zostać schłodzona w lodówce. I najlepiej smakuje właśnie zimna. Wierzch udekoruj bakaliami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation