Kuchnia

ŚWIĘTA

Wigilijna kapusta postna -Przepis

Tego potrzebujesz:

1,2 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 8 dag suszonych grzybów 5 ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki oleju 3 łyżki masła sólZasmażka:
2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki

Sposób przygotowania

1. Grzyby suszone zalej wodą, ugotuj do miękkości, zestaw z ognia.
2. Przestudź, wyjmij grzyby z wywaru i pokrój.
3. Kapustę kiszoną kładź porcjami na deskę i krój na kawałki.
4. Cebulę obierz, opłucz i drobno posiekaj.
5. W dużym garnku rozgrzej olej z masłem, po czym wsyp posiekaną cebulę i mieszając zeszklij na wolnym ogniu.
6. Następnie nałóż do garnka kapustę, dodaj grzyby wraz z wywarem.
7. Włóż przyprawy i duś na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka.
8. Przygotuj zasmażkę: na patelni roztop masło, mieszając wsyp do niego mąkę, chwilkę podsmażaj.
9. Dodaj do kapusty. Chwilę podgrzewaj, dopraw solą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation