Kuchnia

ŚWIĘTA

Łamańce z makiem -Przepis

ego potrzebujesz:

Ciasto:
35 dag mąki 20 dag masła (kostka) 10 dag cukru pudru żółtko łyżeczka gęstej śmietanyMasa makowa: 45 dag maku 2 łyżki śmietany kremówki 20 dag cukru skórka otarta z całej cytryny

Sposób przygotowania

1. Mak zalej kilka razy świeżą wodą, osączając za każdym razem na sicie.
2. Następnie sparz wrzącą wodą, osącz, ponownie zalej wrzątkiem, tak by woda stała na wierzchu i odstaw na 3 godziny w ciepłe miejsce.
3. Wyrzuć mak na sito, dokładnie osącz, przełóż do miski do ucierania.
4. Dodaj do maku kremówkę, cukier i skórkę otartą z cytryny.
5. Ucieraj długo i dokładnie. Masę schłodź.
6. Mąkę zagnieć z masłem, cukrem, żółtkiem i śmietaną.
7. Rozwałkuj cienko i pokrój w wąskie prostokąty, ew. krążki.
8. Upiecz na blasze na rumiany kolor w temp. 180 stopni.
9. Wyjmij z pieca, a gdy przestygną, zdejmij z blachy.
10. Łamańce powkładaj w masę makową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation