Kuchnia

ŚWIĘTA

Uszka z grzybami -Przepis

Tego potrzebujesz:

500 g mąki łyżka oleju sól pieprz gorąca woda 15-20 dag grzybów suszonych 3 cebule

Sposób przygotowania

1. Suszone grzyby zalej wodą i pozostaw na całą noc.
2. Następnego dnia grzyby ugotuj do miękkości (najlepiej w wodzie, którą były zamoczone).
3. Wystudź grzyby i posiekaj.
4. Cebulę pokrój drobno i przesmaż.
5. Do cebuli dodaj grzyby i duś razem przez kilka minut. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
6. Przesiej mąkę na stolnicę.
7. W mące zrób dołek i wsyp do niego szczyptę soli, olej i trochę wody.
8. Wyrabiaj ciasto, dolewając wodę - tyle, ile mąka będzie w stanie wchłonąć. Ciasto wyrabiaj dopóki nie będzie zwarte i elastyczne.
9. Rozwałkuj ciasto i wycinaj kółeczka (np. kieliszkiem).
10. Na każde kółko nałóż trochę farszu.
11. Zawijaj, a następnie zlepiaj końce ze sobą.
12. Gotuj uszka w osolonym wrzątku przez 3 minuty od wypłynięcia.
13. Podawaj z barszczem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation