Kuchnia

słodkości

Orzechowe ciasteczka z czekoladą (z maszynki)

Składniki na 3 talerze ciastek:

1/3 szklanki masła
1/2 szklanki masła orzechowego (gładkiego)
2/3 szklanki drobnego brązowego cukru
1 jajko
2 łyżeczki wody
1 szklanka mąki pszennej
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Ponadto:

100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło i masło orzechowe zmiksować na puch z cukrem. Dodać jajko, wodę i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą, miksując.

Masę nakładać do maszynki do ciastek* i wyciskać wzorki na blaszkę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia). Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 12 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.

Po wystudzeniu posmarować ciasteczka od spodu mleczną lub gorzką czekoladą. Odłożyć na kratkę, by czekolada zastygła.

Smacznego :-).

* Ciasteczka można również wyciskać na blachę rękawem cukierniczym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation