Kuchnia

Obiady

Piernikowy gulasz wieprzowy » Kaszamanna Studio
Składniki:
•500 g wieprzowiny na gulasz (np. łopatki)
•100 g pierników toruńskich
•1 szklanka grzańca (np. galicyjskiego)
•2 łyżki masła
•2 łyżki margaryny
•5 g migdałów
•10 g rodzynek
•1/2 cebuli
•liść laurowy
•ziele angielskie
•sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w piórka i zarumienić na margarynie. Dorzucić pokrojone z kostkę mięso i również zarumienić. Zalać małą ilością wody i gotować z dodatkiem soli i pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego około 40 minut. Do gotującego się mięsa dołożyć masła i bakalie. Zalać grzańcem i gotować aż mięso nie będzie miękkie, podlewać w razie konieczności wodą. Pod koniec gotowania dodać pokruszone pierniki toruńskie, które zagęszczą sos i nadają mu świątecznego aromatu. Podawać z kaszą gryczaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation