Kuchnia

Obiady

Makaron soba z grillowaną polędwiczką w sosie teriyaki
Składniki:

•300 g polędwiczki wieprzowej
•300 g makaronu soba
•1 cebula
•1 papryczka chilli
•około 100 g różyczek brokułu
•około 150 g zielonej fasolki szparagowej
•1/3 szklanki sosu teriyaki
•1/3 szklanki wody
•5 łyżek sosu sojowego
•2 łyżki octu ryżowego
•2 łyżeczki brązowego cukru
•3 łyżki niezbyt drobno posiekanych orzeszków ziemnych
•1 łyżka oleju sezamowego lub z orzechów ziemnych





Wykonanie:

Polędwiczkę kroimy w plastry, następnie przekładamy ją do miski. Zlewamy sosem tariyaki, mieszamy i odstawiamy na około 60 minut.

Polędwiczkę grillujemy na patelni z dwóch stron, po około 2 minuty z każdej. Usmażoną odkładamy na kilka chwil, aby wypuściła soki.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz papryczkę chilli, podsmażamy aż cebula się zeszkli.

Następnie dodajemy brokuł oraz fasolę i podsmażamy aż warzywa lekko zmiękną (około 10 minut). Po tym czasie na patelnię dodajemy wymieszane ze sobą: sos sojowy, cukier, ocet ryżowy, wodę. Zagotowujemy. Na koniec dodajemy orzeszki ziemne, mieszamy.

Makaron soba wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy trzy minuty, a następnie przekładamy makaron na patelnię, mieszamy i wykładamy na talerze. Na wierzchu układamy kawałki zgrillowanej polędwiczki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation