Inne

słodkości

Babka pomarańczowa, prosta – przepis ilovebake.pl
SKŁADNIKI NA CIASTO:

3 szklanki mąki tortowej

1,5 szklanki cukru

225 g masła lub margaryny, temp. pokojowa

5 jajek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki ekstraktu lub esencji z wanilii

2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy ( ok. 2 szt. )

szczypta soli

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz łącząc ze szczyptą soli. W oddzielnej miseczce miksujemy masło razem z cukrem na puch przez ok. 3 min. Dodajemy stopniowo jajka, cały czas miksując. Następnie dodajemy naprzemiennie suche składniki oraz sok z pomarańczy. Na koniec dodajemy wanilię, skórkę z pomarańczy i mieszamy do połączenia. Formę na babkę smarujemy lekko masłem i oprószamy mąką, delikatnie strzepując jej nadmiar. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 40-45 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku przez 15 min, aby lekko ostygło przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjmuje z formy i zostawiamy do ostudzenia. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation