Kuchnia

Do zjedzenia

Zupa z cukinii z soczewicą i chorizo

2 cukienie
250 g soczewicy, namoczonej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 ziemniak
2 łyżki oleju z oliwek
100 g pikantnej kiełbasy chorizo
1 L bulionu
sól i świeżo mielony pieprz

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie

Cebulę i czosnek obrać oraz drobno posiekać. Marchewkę i ziemniaka obrać oraz pokroić. Cukinię i paprykę umyć i pokroić w grube kostki. W garnku zagrzać olej, dodać wszystkie pokrojone jarzyny wraz z soczewicą, zeszklić. Zalać bulionem, gotować przez 30 minut.

Chorizo pokroić w cienkie plasterki, zagrzać olej na patelni i zarumienić. Zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Podać z plasterkami chorizo i posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation