Kuchnia

carpaccio

Składniki na 4-6 osób

3 średnie buraki

1 łyżka pestek dyni

3 orzechy włoskie

kiełki rzodkiewki

oliwa truflowa (opcjonalnie)

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny (do skropienia)

kozi serek (polecam polski Damis)

sól morska

pieprz czarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni. Zawiń buraki w folię aluminiową. Wcześniej skrop delikatnie buraka oliwą i octem balsamicznym. Piecz ok. 45-50 minut.

Obierz delikatnie ostudzonego buraka ze skórki i pokrój na cienkie plasterki.

Układamy plastry buraka na talerzu jak tradycyjne carpaccio. Dwoma łyżeczkami uformuj cylindryczne formy z koziego serka.

Posyp wszystko pestkami dyni i orzecha włoskiego. Orzechy możesz wcześniej uprażyć. Udekoruj carpaccio kiełkami rzodkiewki i skrop oliwą oraz octem balsamicznym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation