Kuchnia

carpaccio

kolorowa kuchnia: carpaccio z buraków pieczonych

rewelacyjne carpaccio z buraków pieczonych z dodatkiem fety oraz pomarańczy. polane wspaniałym słodko-kwaśnym sosem buraczanym. danie to może stanowić przystawkę, lub też lekki obiad. najlepsze, polecam!

składniki dla 4 osób:

6 średnich buraków (lub 4 duże)
200 g sera feta lub sera koziego
2 duże słodkie pomarańcze

sos:

60 ml koncentratu 'barszcz'
30 ml octu balsamicznego
1 łyżka soku z cytryny
45 ml oleju słonecznikowego

dodatkowo:

folia aluminiowa



wykonanie:

buraki myjemy, osuszamy, zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°c przez 1 godzinę lub dłużej. buraki sprawdzamy poprzez nakłucie widelcem, muszą być miękkie.studzimy.
składniki na sos wlewamy do słoika, zakręcamy i dokładnie mieszamy, aż olej przemiesza się z resztą składników. przed polaniem sałatki, mieszamy ponownie.
buraki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, układamy na talerzach. polewamy obficie sosem.
ser rozkruszamy, posypujemy nim buraki.
pomarańcze filetujemy dość grubo tak, aby się pozbyć od razu białych błonek, dzielimy na cząstki, układamy na wierzchu sałatki. podajemy.
smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation