Kuchnia

Sałatki

Sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i ziemniakami

Pieczona pierś kurczaka w panierce z parmezanu, młode ziemniaki i groszek cukrowy.

Kurczak bez smażenia, z chrupiącą skórką, bardzo miękki i soczysty w środku. Zapiekany w piekarniku przez 15 minut. Na sałatce z młodego szpinaku, z groszkiem cukrowym oraz oliwą z oliwek. Młody szpinak można zastąpić rukolą lub sałatą. Groszek cukrowy - zieloną fasolką lub zielonym groszkiem (świeżym lub mrożonym).

Składniki na 2 porcje:
1 pierś kurczaka
1 białko jaja
sól, pieprz
3 - 4 łyżki drobno startego parmezanu
4 młode ziemniaki
50 g groszku cukrowego
2 garście młodego szpinaku
4 łyżki oliwy z oliwek
kilka oliwek zielonych lub czarnych (dowolnie)
Rozgrzewam grill w piekarniku na średnią moc. Blachę wykładam kawałkiem folii aluminiowej. Na talerzu roztrzepuję białko z solą i pieprzem. Pierś kurczaka maczam najpierw w roztrzepanym białku a później obtaczam w tartym parmezanie. Układam na folii i wkładam do piekarnika na 15 minut, raz przewracając. Kurczak ma być złoty i chrupiący.
W międzyczasie gotuję młode ziemniaki oraz groszek cukrowy. Pokrojone w kostkę ziemniaki i odcedzony groszek mieszam ze szpinakiem, polewam oliwą i rozkładam na dwa talerze. Podaję z kurczakiem pokrojonym w paski. Doprawiam solą i pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation