Kuchnia

odchudzanie

Pikantna zupa rybna z pomidorami

Składniki:
2 marchewki
2 łodygi selera naciowego
2 korzenie pietruszki
0,5kg filetów z białej ryby (dorsz, mintaj, halibut, najlepiej różne)
1 chili
ok. 1,5 litra bulionu rybnego
1 puszka pomidorów bez skóry
1 łyżka koncentratu pomidorowego
skórka z cytryny
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
suszony tymianek
nasiona kopru włoskiego
sos rybny ew.
sól, pieprz

części ryby na bulion - skrawki, głowy, kręgosłupy itp.
Przygotowanie:
Warzywa kroimy drobno, przesmażamy na oleju (marchew, seler, imbir, czosnek, pietruszkę, chili). Podlewamy wodą i dodajemy części ryby na bulion. Gotujemy ok. 30-40 minut. Przecedzamy. W garnku rozgrzewamy olej 2 łyżki i wrzucamy pokrojone w słupki marchew, seler i pietruszkę. Przesmażamy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy pomidory, przyprawy (tymianek i koper) koncentrat i dusimy ok. 5 minut. Dolewamy wywar rybny i dodajemy skórkę z cytryny i całość gotujemy ok. 20 minut. Rybę kroimy w kostkę i krótko gotujemy w zupie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation