Kuchnia

odchudzanie

Panellets

Składniki na około 50 - 60 sztuk:

500 g zmielonych migdałów
350 - 400 g drobnego cukru do wypieków
250 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
1 jajko
2 żółtka
skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego

Do obtoczenia, wedle upodobania:

białko, pozostałe z ciasta, do posmarowania ciastek
orzeszki pini
posiekane migdały
posiekane pistacje
zmielone migdały
zmielone orzechy laskowe
wiórki kokosowe
całe migdały
całe orzechy laskowe
mak
kandyzowane wiśnie
kakao
cynamon... itp.

W misie miksera zmiksować puree z ugotowanych ziemniaków z cukrem - ziemniaki bardzo się rozwodnią - tak ma być. Dodać resztę składników na ciasto i zmiksować do połączenia i powstania w miarę zwartej masy.

Z masy formować kulki, jak na trufelki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnych odległościach od siebie. Jeśli masa jest zbyt klejąca można obtaczać kulki w mące pszennej. Kulki smarować lekko roztrzepanym białkiem i obtaczać w migdałach, pistacjach, orzechach laskowych lub wiórkach kokosowych. W części ciastek po środku zrobić wgłębienia (końcem drewnianej łyżki) i umieścić kandyzowane wiśnie, orzechy lub inne bakalie.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 15 minut, w razie konieczności obracając blachę w połowie pieczenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.

* Osoby z nietolerancją glutenu do obtoczenia ciastek podczas formowania mogą użyć mąki bezglutenowej.

Smacznego :-).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation