Kuchnia

PYSZNOŚCI 2

SERNIK MARMURKOWY.

Spód:

* 300 g płatków owsianych
* 100 g masła
* 60 g gorzkiej czekolady

Masa serowa:

* 500 g mielonego sera (najlepiej z wiaderka)
* 100 g cukru pudru
* 300 ml kremówki (36%)
* 200 g czekolady gorzkiej
* 150 g czekolady białej
* 100 ml jogurtu naturalnego
* 4 łyżeczki żelatyny + 80 ml wrzątku

Płatki owsiane podprażyć na suchej, teflonowej patelni co jakiś czas mieszając by się nie spaliły. W kapieli wodnej rozpuścić masło razem z czekoladą i dosypać uprażone płatki. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć tą masą tortownicę o średnicy 26 cm. Wygładzić łyżką o podociskać dnem szklanki. Włożyć do lodówki na ok. 30 min.
Na początek proponuję rozpuścić obie czekolady w kąpieli wodnej (osobno oczywiście :) ) i rozpuścić żelatynę we wrzątku. Ani czekolady ani żelatyna nie mogą być gorące (w zasadzie powinny być dobrze wystudzone) gdyż spowoduje to zważenie się śmietany i masa serowa nie będzie się już nadawać do niczego innego jak do kosza.
Ser ubić z cukrem pudrem, dodać jogurt i ubitą śmietanę. Dokładnie wymieszać. Do masy serowej dodawać powoli żelatynę ubijając mikserem na najniższych obrotach. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać białą czekoladę, a do drugiej ciemną i delikatnie wymieszać mikserem aby składniki utworzyły jednolitą masę. Na schłodzonym spodzie owsiankowym układamy po łyżce masy jasnej i ciemnej. Ponieważ na wierzchu uzyskamy nie równą powierzchnię, wygładzamy ją widelcem tworząc wzorek po okręgu. Chłodzimy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation