Kuchnia

paste&pate

smalec z jabłkiem boczkiem i cebulką

Domowy smalec z jabłkiem boczkiem i cebulką

Ile porcji: 20
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 30 min.
Opis

Pyszny swojski smalec z dodatkiem nietypowych składników. Najlepszy na biesiady i spotkania towarzyskie.

Składniki

słonina 0,7 kg
boczek świeży 0,3 kg
cebula 3 szt
jabłko rubin 2 szt.
majeranek otarty 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól 1 łyżka
Sposób przyrządzenia

Słoninę należy zmielić po czym włożyć na patelnię i postawić na ogniu (duży palnik, mały płomień).

Kiedy słonina będzie się powoli rozpuszczała można zająć się resztą składników. Boczek należy albo pokroić w kostkę, albo zmielić na grubych oczkach, cebulę obrać i pokroić w kostkę a jabłka bez skórki zetrzeć na tarce.

Pamiętać jednak należy o doglądaniu słoniny i mieszaniu jej co jakiś czas.

Kiedy już w patelni będzie więcej płynu niż pozostałości po słoninie należy dorzucić boczek. To bardzo ważne, aby nie przeholować ze smażeniem słoniny - skwarki nie mogą być rumiane, bo zdążą się spalić lub skamienieć zanim boczek zrobi się miękki.

Kiedy już boczek i skwarki będą rumiane, brązowe (po około 10 minutach) należy wrzucić do niego cebulę i przeciśnięty czosnek po czym zamieszać - całość powinna mocno zacząć buzować (pienić się), co jest oznaką dobrej temperatury. Kiedy zaś bąble się uspokoją (po ok. 1-3 min.) można dorzucić jabłka i znów zamieszać, poczekać kolejną minutę i zgasić płomień.

Teraz jest czas na dorzucenie majeranku i osolenie. Z soleniem nie ma co przesadzać, bo pomijając fakt, że to "biała śmierć" to najnormalniej w świecie można smalec dosolić na chlebie.

Podawać z chlebem i ogórkami kiszonymi. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation