Kuchnia

pierogi kluski makarony

Pierogi lwowskie

ciasto:
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka masła
ok. 300 ml gorącego mleka

farsz:
torebka kaszy gryczanej (100 g)
200 g sera białego
200 g ugotowanych ziemniaków (to dodatek mojej babci, można pominąć, ale ja polecam)
niewielka cebula
masło do smażenia
sól, pieprz

Mleko zagotować i rozpuścić w nim masło. Mąkę z solą przesiać na stolnicę. Na środku zrobić zagłębienie. Stopniowo wlewać gorące mleko i zagniatać ciasto. Kiedy ciasto będzie jednolite i gładkie, przykryć je i odstawić na 30 minut.

Kaszę gotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Wystudzić.

Ziemniaki ugotować, a najlepiej wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego.

Ser i ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemników, dodać przestygniętą kaszę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do farszu. Doprawić solą, pieprzem i dobrze wymieszać.

Część ciasta dosyć cienko rozwałkować. Szklanką wycinać krążki. Na każdy nałożyć łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta zlepić tworząc falbankę.

Pierogi wrzucać na gotującą wodę. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na wierzch.

Podawać polane stopioną słoniną z wędzonym boczkiem lub kwaśną śmietaną.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation