Kuchnia

ciasteczka

Cytrynowe babeczki z chrupiącym karmelem na wierzchu

1 1/2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 szklanka jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
3 jajka
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
1/2 szklanki oleju (użyłam mieszanki oleju i oliwy)
łyżeczka prawdziwej esencji waniliowej
2cm kawałek imbiru

2 szklanki cukru
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki wody

Mąkę przesiej z solą i sodą do miski.
Jogurt, cukier, jajka, skórkę, sok, olej, esencję i starty imbir wymieszaj trzepaczką. Połącz z suchymi składnikami. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Silikonową formę wypełnij do połowy ciastem, piecz 15 minut. Z racji tego, że foremka ma 8 miejsc, piecz jeszcze 2 razy, wyjdą Ci jakieś 24 sztuki. Ostudź i wyjmij z foremki.
W międzyczasie przygotuj karmel. Skarmelizuj cukier z sokiem i wodą, aż się zezłoci, polewaj nim odwrócone mini ciasta. Odstaw do zastygnięcia i gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation