DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

Dwa związki występujące w imbirze: gingerol i shogaol to substancje likwidujące stany zapalne, wysoka zawartość potasu gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie serca, zaś mangan zwiększa odporność, wzmacnia dodatkowo serce i układ krążenia.

Z kolei aktywny składnik imbiru 6-shogal, niszczy nowotworowe komórki macierzyste, które są oporne na chemioterapię i powodują przerzuty. Naukowcy z Uniwersytetu Michigan odkryli, że imbir nie tylko zabija komórki nowotworowe, ale również zapobiega narastaniu oporności na leki.

Imbir zawiera witaminy A, C, E, B kompleks i minerały takie jak magnez, fosfor, sód, żelazo, cynk, wapń i beta-karoten. Jest bogaty w krzem niezbędny nie tylko w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów, zębów i paznokci ale odgrywa jedną z kluczowych ról dla utrzymania organizmu przy życiu.

Badania potwierdziły, że imbir ma silne właściwości przeciwzapalne, antyhistaminowe i znieczulające, zmniejsza ból mięśni i pleców , jest skuteczny w leczeniu grypy, migren i bólów miesiączkowych . Pomaga w bezsenności, problemach trawiennych, chorobie lokomocyjnej i odchudza

Syrop imbirowy przepis

Składniki:
Duży korzeń imbiru
Miód
1 cytryna lub limonka
3 goździki
Woda
Opcjonalnie łyżeczka mielonej kurkumy i szczypta pieprzu cayenne

Sposób przygotowania:

Imbir obrać i bardzo drobno pokroić. Przełożyć do rondelka i zalać niewielką ilością wrzątku, na tyle aby imbir podczas gotowania (5-10min) pozostawał w całości przykryty. Dodać goździki oraz opcjonalnie kurkumę i pieprz cayenne. Gotować na małym ogniu 5-10min, uważając by woda nie wyparowała całkowicie, jeśli trzeba -dolać wrzątku. Odstawić z ognia, dolać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, wymieszać.. Jak przestygnie do ok 40 stopni dodać miód wg uznania w zależności od gęstości syropu jaki chcemy uzyskać.

Przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Zapobiegawczo zażywać codziennie łyżkę stołową, leczniczo w czasie infekcji 2-3 łyżki dziennie.
Kulinarnie (opcja bez kurkumy i pieprzu) można stosować również jako dodatek smakowy do koktajli owocowych, wody, herbaty, mleka, sałatek owocowych, naleśników, owsianki.
Syrop imbirowy ma pyszny, słodko-ostry, orzeźwiający smak
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation