Kuchnia

Chlebem i solą

Chleb żytnio-pszenny z ziemniakami - garnek!!!

Chleb żytnio-pszenny na dwóch zaczynach: drożdżowym i zakwasowym, z dodatkiem ziemniaków. Przepis inspirowany tym chlebem pszenno-zytnim , który stał się nr 1 (http://smakiaromaty.blogspot.com/2010/08/chleb-pszenno-zytni-pieczony-w-zeliwnym.html) w mojej piekarni, a który piekę bardzo często Zmieniłam sposób pieczenia, ( nie wkładam ciasta do zimnego garnka, a garnka do zimnego pieca) ilość składników nieco okroiłam (tamten wychodził ogromniasty:)) i wzbogaciłam ciasto dodatkiem ziemniaków, które wpływają na wilgotność chleba i przedłużają jego świeżość. To chleb z gatunku 'codziennych', pasujący do wszystkiego, wspaniale sprężysty i bardzo smaczny...czyli uniwersalny:)
Jeśli macie ochotę na upieczenie go, a nie posiadacie garnka żeliwnego, to zapewniam że w foremce też wychodzi pyszny (sprawdziłam!). Nawet jeśli zakwas nie jest zbyt aktywny, chleb dzięki zaczynowi drożdżowemu i tak pięknie urośnie. Dodatkową zaletą jest to, że nie trzeba go formować i stresować się ewentualnym niepowodzeniem:)
Polecam!

CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY Z ZIEMNIAKAMI
/1 większy bochen -ok 1200g- lub 2 mniejsze/

Wieczorem przygotować zaczyn zakwasowy:
* 150g mąki żytniej chlebowej - typ720
* 50g mąki żytniej razowej - typ 2000
* 30g zakwasu żytniego
* 200g wody letniej
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki cukru
Wymieszać, przykryć szczelnie i zostawić na blacie na 8-10 godzin.

W drugiej misce przygotować zaczyn drożdżowy:
* 250g mąki pszennej chlebowej lub zwykłej
* 220g wody letniej
* 10g świeżych drożdży
* 1/2 łyzeczki soli
* 1/2 łyżeczki cukru
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, wlać do mąki z solą i cukrem, wymieszać dokładnie. Miskę przykryć szczelnie np folią spożywczą, odstawić na blacie na 8-10 godzin.

Rano połączyć zaczyny i dodać:
* 150g mąki pszennej chlebowej
* 80g mąki żytniej chlebowej
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru
* 3 zgniecione widelcem ziemniaki (ok 1/2 szklanki)
* ok 50g wody
* 1 łyżeczka zmiażdżonego kminku - opcjonalnie

Połączyć zaczyny, dodać resztę składników i wyrobić ciasto przez ok 5-7 minut.
Miskę przykryć i odstawić na ok 70minut do wyrośnięcia.

1) Garnek żeliwny:
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy (bez formowania) do koszyka lub miski -o wielkości garnka- wyłożonego papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na czas nagrzania piekarnika z garnkiem ( przez ok 1 godzinę do temp 240stC).
Wyjmujemy ostrożnie gorący garnek, zdejmujemy pokrywkę (uwaga, żeby się nie poparzyć!), chwytając dłońmi za papier, przenosimy wyrośnięty chleb do gorącego garnka (jeśli chcemy, teraz możemy chleb naciąć) , przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na 35 minut.
Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 200stC i dopiekamy jeszcze ok 20-25 minut, powinien się dobrze zrumienić Wyjmujemy na kratkę i studzimy.

2) Pieczenie w foremce:
Przekładamy ciasto do większej foremki (lub 2 mniejszych) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego rośnięcia na ok 1 godzinę.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 240stC. Wstawiamy do piekarnika spryskanego wodą. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 200stĆ. Pieczemy jeszcze przez 30-35 minut aż będzie dobrze wypieczony. Studzimy na kratce. Smacznego!

http://smakiaromaty.blogspot.com/2011/06/chleb-zytnio-pszenny-z-ziemniakami.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation