Kuchnia

looody!

Lody ciasteczkowe


250 g śmietany 22%
3 całe jajka
100 g cukru
ok. 180 ml mleka
ciasteczka kruche w czekoladzie, ok. 100 g lub więcej


Najpierw do rondelka wlewam śmietanę i wbijam całe jajka. Mieszam na malutkim ogniu. Po chwili dodaję cukier i mleko. Ja dodaję też podczas podgrzewania laskę wanilii, by lody miały aromat. :) Masę podgrzewam, aż wyraźnie zgęstnieje, jednak nie możecie jej zagotować, bo jest duże prawdopodobieństwo, że się zważy. Odstawiam do schłodzenia, a potem do lodówki, by miało temperaturę lodówkową.

Ciasteczka kroję lub siekam na mniejsze i większe kawałki, dzięki temu, prócz okruszków, które nadadzą smak, będą też fajne większe kawałki, które każdy zje z przyjemnością.

Ostudzoną masę wlewam do maszynki do robienia lodów i wrzucam partiami ciasteczka. Kręcę, aż do uzyskania gęstej masy. Wtedy przekładam do pojemnika i jeszcze troszkę mrożę w zamrażarce. Bez maszyny: lody wstawiam do zamrażarki i wyjmuję 3 razy w odstępach 1 godziny, mieszam je widelcem tak, aby nie tworzyły się kryształki lodu – pojawiają się w pierwszej fazie mrożenia, kiedy masa jest dość płynna. :) Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation