Kuchnia

looody!

Domowe lody oreo – Chocolate in plum

Domowe lody oreo
Składniki:
-300ml śmietanki 30%
-100ml mleka*
-4 żółtka
-80g ksylitolu/cukru
-8 ciasteczek oreo z podwójnym nadzieniem (lub 10-12 zwykłych)
+cierpliwość

Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą, lśniącą masę.
W rondelku lekko podgrzewamy śmietankę z mlekiem. Dodajemy nadzienie z ciasteczek oreo. Wszystko mieszamy kilka sekund mikserem, aby nadzienie dobrze rozpuściło się w mleku i śmietance. (nie doprowadzając do wrzenia!)
Do mlecznej mieszanki stopniowo dodajemy utarte z cukrem jajka i cały czas mieszamy do lekkiego zgęstnienia.
Gotową masę przelewamy do formy, chwilę studzimy i umieszczamy w zamrażarce.
Całą masę mieszamy chwilę widelcem co 30-60minut przez pierwsze 3 godziny. W trakcie ostatniego mieszania wrzucamy do masy pokruszone ciemne części ciasteczek oreo.
Lody zostawiamy w zamrażarce do całkowitego zgęstnienia (najlepiej na całą noc).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation