Kuchnia

Ciasta, ciasteczka

Słodkie babeczki szpinakowe
Ilość porcji: 12 sztuk
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Czas całkowity: 30 minut

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
¾ szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
170 g szpinaku baby
2 banany
¾ szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
¼ szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ºC. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.
W misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Blenderem zmiksować mleko, szpinak i olej. Następnie dodać banany i ekstrakt. Ponownie całość zmiksować na gładką masę.
Połączyć zawartość obu misek i całość dobrze wymieszać.
Masę przelać do przygotowanej blachy, wlewając do każdego otworu ciasta do wysokości ¾ formy.
Piec 18-20 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy.
MOŻLIWOŚCI:
♥ ciasto można wzbogacić o rodzynki, żurawinę lub orzechy
♥ wersja dla vegan: wystarczy mleko zamienić dowolnym mlekiem roślinnym i dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation