Kuchnia

Ciasta, ciasteczka

oponki pomarańczowo marchewkowe
SKŁADNIKI:

– sok i skórka z 2 pomarańczy (soku powinna być 1 szklanka. Jeśli nie będzie to dolać wody)
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody
– 2 średnie marchewki (około 250 g) obrane
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ szklanki nierafinowanego cukru pudru
– ½ szklanki oleju rzepakowego lub innego bezsmakowego

WYKONANIE:

– marchewki pokroić w mniejsze kawałki i dokładnie zmiksować z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy (najlepiej mikserem kielichowym). Dodać olej i dokładnie wymieszać
– mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cynamonem
– wlać ciekłe do suchych i dokładnie wymieszać
– formy na oponki wypełnić masą do ¾ wysokości
– piec 25 minut w 180 stopniach
– można polać lukrem, rozpuszczoną czekoladą lub posypać pudrem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation