Kuchnia

Kuchnia

Tartaletki z kremem

Składniki:

400g mąki pszennej
200g masła
100g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Krem pâtissière:

500 ml mleka
100g cukru
100g mąki ziemniaczanej
6 jajek (żółtka)
40g masła
16 g cukru waniliowego Delecta

Dodatkowo:

200 g malin i borówek amerykańskich

Tartaletki z kremem
Krok 1

Zaczynamy od kremu: zagotowujemy mleko z wanilią (laskę wanilii przecinamy wzdłuż wybierając nasionka, które wrzucamy do mleka razem z przeciętą laską wanilii). Po ugotowaniu ściągamy z gazu. W międzyczasie ucieramy żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę. Po utarciu żółtek dodajemy przesianą mąkę i miksujemy do połączenia składników.
Tartaletki z kremem
Krok 2

Masę jajeczną powoli wlewamy do mleka (wcześniej wyjmując laskę wanilii) cały czas mieszając rózgą lub mikserem. Kiedy mleko i masa jajeczna się połączą, z powrotem przelewamy całość do garnka i stawiamy na gazie dalej cały czas mieszając rózgą aż masa stężeje. Kiedy masa już stężeje (będzie miała taką konsystencję budyniu) – musi się zagotować żeby zaparzyć mąkę (powstaną bąbelki) – ściągamy garnek z gazu i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po przestudzeniu dodajemy masło (masło powinno być miękkie) i mieszamy do połączenia składników.
Tartaletki z kremem
Krok 3

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i sól, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, na koniec dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto (najlepiej schłodzić minimum 30 minut w lodówce). Foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować masłem, ciasto rozwałkować (jeśli jest klejące, można lekko podsypać mąką) na placek. Ciasto nakłuć widelcem, piec przez około 18- 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu, za pomocą szprycy nakładamy krem oraz owoce. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation